skip to Main Content
Vaniljtur Och Polynesisk Afton

Vaniljtur och Polynesisk afton

Vi hade fått fina tips av Tara vår turguide om var vi kunde handla nybakat bröd och croissanter till frukost. Jag och Jimmy tog SUP.arna tidigt på morgonen och begav oss iväg. Tanke var att vi skulle paddla lite sen springa till bageriet. Nu var det så mysigt att paddla så när vi väl la till var det 400 meter till bageriet så inte så mycket träning haha. Dock insåg vi efter att ha hamnat på en fabrik- och byggarbetsplats att något måste vara fel med de luktade ju så gott. Vi frågade en kille med en pick-up bil som sa till oss att hoppa upp på flaket, -Jag kör er dit! Han körde oss till bageriet men det var ändå inte rätt, vi kom till där de bakade alla baguetter och bröd men de säljer inte något utan  sedan levererade dem de till alla affärer. Så vi fick gå 500 meter bort till en liten mataffär där vi äntligen kunde handla både bröd, croissanter och en del mat som vi inte hittade i förra affären. Utanför längs vägen köpte vi frukt av en söt liten tant. Vid detta laget var vi vrålhungriga så vi satte oss på en brygga och mumsade i oss lite nybakat innan vi lastade all mat och frukt på paddel boardarna och paddla tillbaka. 

Ombord var det full aktion med spel och pyssel med mormor och morfar. 

Nu bar det iväg mot ön Tahaa som ligger bredvid Raiatea. Dessa två öar ligger innanför samma rev så seglingen mellan öarna är fantastisk utan vågor. Vi hade pratat med Noah som hade vanilj turer på Tahaa. Vi kunde ta hans boj i viken han bodde i. Nästa dag skulle vi möta honom på bryggan kl 8 på morgonen för en heldags tur på vackra Tahaa!

Vilken fantastisk dag det blev med Noah. Han började visa sin och föräldrarnas trädgård med alla deras växter och frukter. Hugo och Hannes frågade massor, smakade olika frukter, örter och vi lärde oss alla mycket. Därefter körde vi upp till en vaniljodling uppåt på berget så vi fick klättra en bit upp för att komma dit. Där växte massor av vanilj! Tahaa kallas  för vaniljön. 

Vi lärde oss ännu mer om vaniljen innan vi körde vidare till Tahaas största by, vilket är en ganska liten by. Här handlade vi mat i ett litet matstånd och därefter körde vi upp i berget på en tokig lerig väg till en underbar utsikt över Taaha med alla fina turkosa vikar, grönklädda berg och havet utanför revet. Noah fixade en vacker fruktbuffe här i gläntan. Fast innan det plockade Hugo, Hannes och han blad och vävde ihopa så vi fick ett fat att lägga frukten på! Han tog papaya pinnar och hög isär så blev det sugrör till  kokosnöten. Papaya pinnarna är ihåliga och blir  fina sugrör! Han visade oss Copra odling på vägen ner från berget och olika fruktträd och växter.

Väl nere från berget stannade vi på en fin pärlfarm där vi fick en kanon bra guidad tur.  Mormor och morfar hade inte sett ur det går till för att få fram den svarta polynesiska pärlan från ostronen så det var kul att de fick en sådan fin visning. Vi gick runt till olika pärlfarms arbetare och fick följa deras arbete. Ett extra plus till turen var att de bjöd på gott kaffe haha!!

Sista stoppet blev rom destilleriet och tillverkningen av en speciell olja från deras ……frukt. Till morfars glädje fick vi dessutom rom proving ! Jag och mormor handlade lite oljor för insektsbett och myggbett. 

Ja vi var så nöjda när vi kom tillbaka till båten. Nu hade vi lite bråttom att flytta båten till viken bredvid för ikväll väntade en polynesisk afton med dans och buffé på den rekommenderade restaurangen Le Fikus. Vi hann precis ta en boj innan solen gick ner. Vi bytte om till festkläder och körde in till restaurangen med vår jolle. Bryggan var så vackert upplyst och dekorerad och det var som i en liten saga. Några från restaurangen tog emot oss och förtöjde vår jolle. Det var en liten fin intim restaurang vid havet och vi fick börja med att alla samlas runt den polynesiska ugnen som var ett stort jordhål där maten var nergrävd på stora blad och inlindad i vävda tyger som alla låg på glödande stenar. Hugo, Hannes, Hedda och morfar hjälpte till att öppna dukarna och ta fram maten. Därefter fick vi alla ta del av buffen som var fisk, kyckling eller vegetarisk med brödfrukt, taro och annat lokalt. Ska jag vara ärlig, maten var inte någon höjdpunkt haha! Allt smakade rökigt och likadant, det var ju tillagat på samma sätt och inte så mycket kryddat. Efterrätten var pumpa som också tillagats i jorden och det kunde ingen av oss äta. Men stämningen, dansshowen, visningen av deras sätt att laga mat och atmosfären var magisk. Vi var alla så nöjda med hela dagen och somnade snabbt, vilken händelserik dag! 

Our tour guide Tara from the day before told us where we could buy freshly baked bread and croissants for breakfast.  Jimmy and I took the SUPs early in the morning and set off.  The idea was that we would paddle a bit then run to the bakery. It was so nice to paddle so when we arrived ashore it was only 400 meters to the bakery so not so much training haha.  However, after ending up at a factory and construction site, we realised that something must be wrong.  We asked a guy with a pick-up car who told us to jump on, -I’ll drive you there!  He drove us to the bakery but it still wasn’t right, we got to where they bake all the baguettes and bread but they don’t sell anything, they deliver them to all the shops.  So we had to walk 500 meters away to a small grocery store where we could finally buy bread, croissants and some food that we couldn’t find in the other store.  

Outside along the road we bought fruit from a sweet little lady.  By this time we were ravenously hungry so we sat down on a jetty and had  some freshly baked goods before loading all the food and fruit onto the paddle boards and paddling back.

 On board there was full action with games and crafts with grandma and grandpa.

Now it was off to the island of Tahaa, which is next to Raiatea.  These two islands are within the same reef so the sailing between the islands is fantastic with no waves.  We had talked to Noah who had vanilla tours at Tahaa.  We were able to take his buoy in the bay he lived in. The next day we were to meet him at the jetty at 8am for a full day tour of beautiful Tahaa!

 What a fantastic day it was with Noah.  He started showing his and his parents’ garden with all their plants and fruits.  Hugo and Hannes asked lots of questions, tasted different fruits, herbs and we all learned a lot.  Next we drove to a vanilla farm up on the mountain and we had to climb a bit up to get there.  Lots of vanilla grew here!  Tahaa is called the vanilla island.

 We learned even more about the vanilla before driving on to the main village of Tahaa, which is quite a small village.  Here we bought food in a small food stand and then we drove up the mountain on a crazy muddy road to a wonderful view of Taaha with all the nice turquoise bays, green-clad mountains and the sea beyond the reef.  Noah arranged a beautiful fruit buffet here in the jungle.  But before that, Hugo, Hannes and he picked leaves and wove them together so we got a plate to put the fruit on!  He took papaya sticks and cut them apart so they became straws for the coconut water.  The papaya sticks are hollow and make nice straws!  He showed us Copra cultivation on the way down from the mountain and different fruit trees and plants.

Once down from the mountain, we stopped at a nice pearl farm where we got a great guided tour.  Grandma and grandpa had not seen what it takes to get the black Polynesian pearl from the oyster, so it was fun that they got such a nice demonstration.  We went around to the workers of the pearl farm and got to follow their work.  An extra plus to the tour was that they served good coffee haha!!

 The last stop was the rum distillery and the production of a special oil from their Ranui fruit.  To grandfather’s delight, we also got rum tasting!  Grandma and I bought some oils for insect bites and mosquito bites.

 We were so happy when we got back to the boat.  Now we were in a bit of a hurry to move the boat to the bay next to us because tonight a Polynesian evening with dancing and a buffet was waiting at the recommended restaurant Le Fikus.  

We just managed to get a buoy before the sun went down.  We changed into party clothes and drove into the restaurant with our dinghy.  The pier was so beautifully lit and decorated and it was like in a little fairy tale.  Some from the restaurant received us and moored our dinghy.  It was a small nice intimate restaurant by the sea and we got to start with everyone gathering around the Polynesian oven which was a large hole in the ground where the food was buried on large leaves and wrapped in woven fabrics which were all laid on glowing stones and fire.  Hugo, Hannes, Hedda and grandpa helped open the tablecloths and bring out the food.  The food was fish, chicken or vegetarian with breadfruit, taro and other local veggies.  To be honest, the food was not a highlight haha!  Everything tasted smoky and the same, it was cooked the same way and not very much flavour.  The dessert was pumpkin that was also cooked in the soil and none of us could eat that.  But the people,  the dance show, the display of their way of cooking and the atmosphere was magical.  We were all so happy with the whole day and fell asleep quickly, what an eventful day!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top